Verdere verkoop natuur afgeblazen

juni 2013

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) geeft in een interview in de Volkskrant aan te willen afzien van een verdere verkoop van natuur.
 
Een belangrijke reden voor het voorlopig afblazen van de verkoop is de maatschappelijke onrust die is ontstaan. Het Plaatselijk Belang Daarle is blij dat de staatssecretaris heeft geluisterd naar het lokale geluid en daardoor afziet van verdere verkoop. 

We hebben gezamenlijk een bijdrage mogen leveren in het voorkomen van de verkoop van nog eens ca. 100 hectare natuur in Daarle en vervolgens 17.000 hectare in heel Nederland.

In Daarle zijn door Natuurmonumenten en Plaatselijk Belang Daarle de afgelopen maanden bijeenkomsten georganiseerd met een grote opkomst. Hieruit is Landschapsbond Daarle i.o ontstaan die als spreekbuis fungeert voor een grote groep lokale betrokkenen. We hebben contacten onderhouden met de media, politiek en de diverse betrokken organisaties.

Ook op landelijk niveau was er veel (media) aandacht voor de pilot in Daarle. Das & Boom wilde met een kort geding de verkoop voorkomen. De Partij voor de Dieren startte een crowd funding actie om terreinen aan te kopen. 

Staatsbosbeheer heeft de verkoop van de terreinen in fase A in Daarle geĆ«valueerd. Van de 34 hectare is 14 hectare gekocht door mensen buiten Daarle. 10 hectare is gekocht door de Partij van de Dieren. De overige 10 hectare is in eigendom gekomen van Daarlenaren.

De evaluatie van Staatsbosbeheer en de brief van de staatssecretaris vindt u hier.

Lees hier onze reactie in TC Tubantia.


< Verkoop natuur fase A definitief