Groen Hart voor Leefbaar Daarle

januari 2013


Bron: TC Tubantia 24-01-2013


Een kunstgrasveld, speeltoestellen, wandelpaden en meer groen. Daarle wil een impuls voor het hart van het dorp. Plaatselijk Belang maakt zich er hard voor en stelde het plan Daarle Centraal op. De gemeente onderzoekt de financieringsmogelijkheden.

 

DAARLE - Het gebied tussen het dorpshuis ‘n Kadiek, het nieuwbouwwijk Daarle West en multifunctioneel centrum De Ark moet straks een ontmoetingsplek voor Daarlenaren van jong tot oud worden. Er kan een ommetje gemaakt worden over verharde wandelpaden. Kinderen kunnen er spelen in een nieuw aan te leggen speeltuintje met onder meer een kabelbaan en een kunstgrasveldje. En er komt meer groen in het centrum. „Het is een plan dat door de hele gemeenschap wordt gedragen”, vertelt voorzitter Dennis Marsman van Plaatselijk Belang. „We hebben goed geluisterd naar de wensen van de Daarlenaren. Tijdens jaarvergaderingen van Plaatselijk Belang gaven zij bijvoorbeeld aan dat er weinig wandelpaden zijn in het dorp. Mensen willen een ommetje kunnen maken. En zo zijn er nog veel meer behoeftes die we geprobeerd hebben samen te voegen in het plan Daarle Centraal.”

 

Het doel van het plan is om de leefbaarheid in de 1500 zielen tellende gemeenschap te bevorderen. „We willen er voor zorgen dat Daarle aantrekkelijk blijft voor nieuwe inwoners. Het inwoneraantal moet stabiel blijven om bepaalde voorzieningen voor het dorp te behouden. Met dit plan denken we vooruit. Het is een meerwaarde voor iedereen”, aldus Marsman.


De bedoeling is dat er in het te ontwikkelen gebied meerdere verharde wandelpaden worden aangelegd. Een route van school naar de sporthal, maar ook een pad langs de evenementenweide om zo een rondje te realiseren. Dichtbij de Ark wil PB een speeltuintje creëren met een kabelbaan, klimtoestel, zitspeelkuil en een klein kunstgrasveldje van 16 bij 25 meter. „Voor jeugd tussen de 6 en 12 jaar hadden we nog niet veel van zulke voorzieningen. Met een kunstgrasveld stimuleer je de jeugd ook nog eens om te sporten en te bewegen. De bedoeling is dat de leerlingen van de Ark ook gewoon gebruik gaan maken van de speeltoestellen.” Verder wil het dorp nieuwe aanplant van groen in het gebied. „We denken aan verschillende inlandse boomsoorten, waarbij ook bordjes komen te staan voor natuureducatie. Zo hopen we het groene karakter van het gebied te versterken.”

 

Voor het complete plan verwacht Plaatselijk Belang zo’n 70.000 euro nodig te zijn. „Het is een realistisch plan. Dat hebben we ook altijd voor ogen gehad. We hebben aan alle kanten geprobeerd het klein te houden.” Het plan is in december gepresenteerd aan de gemeente. Die onderzoekt nu de mogelijkheden om financiering rond te krijgen. Mogelijk wordt er een beroep gedaan op Europese subsidie via Leader. Marsman hoopt snel duidelijkheid te krijgen over de uitvoering van het plan. „We hebben in het dorp optimaal draagvlak. Als het aan mij ligt beginnen we dit jaar nog met de uitvoering, maar daarvoor moet uiteraard de financiering wel rond zijn.”

 

Tijdens de jaarvergadering van Plaatselijk Belang op 19 maart wordt Daarle Centraal aan het dorp gepresenteerd.


< Update: Politie onderzoekt brandstichtingen in Daarle