Groote Jan

Het project ‘Groote Jan’ is een initiatief in Daarle in het kader van 75 jaar vrijheid. Het doel is het doorgeven van verhalen van onderdrukking, verzet en bevrijding. Om dit doel te bereiken is het Plaatselijk belang, via de projectgroep Groote Jan, bezig het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ opnieuw uit te brengen, wordt er een wapendropping georganiseerd, het keetbezoek en een tentoonstelling in maart 2020.

Het boek Bericht voor Groote Jan

Het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ uit 1946 is geschreven door dominee van Nie en gaat over het verzet op De Piksen, Daarle en Vroomshoop. Het vertelt van het hoofdkwartier van het verzet dat in september 1944 aan de Piksenweg gevestigd was.

Dit boek is opnieuw uitgebracht met de teksten van toen, uitgebreid met verhalen en foto’s. De voorinschrijving is gesloten, het boek intussen gedrukt en de verkoop gaat hard. Kosten van het boek zijn 25 euro.

Wilt u nog een boek bestellen neem dan contact op met Roelof Menkveld: rmenkveld(at)cs.com.

Wapendropping

Daarnaast vond er in september 1944 een wapendropping in het Hexelse Flier plaats. “Bericht voor groote Jan: hartelijk gelukgewenst met je verjaardag” is de zin waarmee de wapendropping op de Piksen werd aangekondigd. De verzetsmensen waren verzameld in het Kenkhuus op de Piksen, toen deze zin via radio Oranje werd vermeld. Het was het teken van paraat staan voor de wapendropping.

De wapendropping uit september 1944 wordt in het kader van 75 jaar vrijheid op vrijdag 13 september 2019 opnieuw uitgevoerd aan de Loomsweg in Hoge Hexel. Hiervoor zijn geen kaarten meer verkrijgbaar.

Programma

18.00 uur           terrein open

18.30 uur           start muzikaal voorprogramma

19.00 uur           start openluchtspel

21.00 uur           start gevarieerd muziekprogramma

23.00 uur           einde programma

 

Keetbezoek

De Keet op de Piksen in Daarle werd eind augustus 1944 gebouwd door verzetsmensen. Dat gebeurde in opdracht van kapitein Lancker, de verzetsleider. De Keet was, samen met het Kenkhuus, bedoeld als actiecentrum. Lancker wist dat de bevrijders van plan waren in september door te stoten. Vanuit België in één keer tot voorbij de Rijn en de IJssel.

In het bos langs de Piksenweg, Hoge Hexel, tussen de Schaddenbeltsweg en de Saamsweg, is de Keet weer nagebouwd. Daar wil de projectgroep ‘Groote Jan’ verhalen vertellen. Wat is er gebeurd en waarom?

Van 14 tot en met 28 september 2019 kan men op verschillende data reserveren om de keet te bekijken en te luisteren naar de verhalen van toen.

Tentoonstelling

Ook is de projectgroep bezig met een tentoonstelling naar aanleiding van de razzia in maart 1945. Deze zal in 2020 in de oude school in Daarle worden gehouden.